routepunt 21:

De 12 grisaille ramen in de zijbeuken zijn geplaatst in 1891. Oorspronkelijk zaten ook in de eindgevels van de zijbeuken dezelfde ramen. Ze zijn vervaardigd in het atelier van Wilhelm Derix te Goch. Dit atelier leverde o.a. 2 gebrandschilderde ramen voor de Sixtijnse Kapel in Rome, restaureerde diverse ramen van de Keulse Dom, en vervaardigde gebrandschilderde ramen in talloze andere kerken. Het bedrijf bestaat nog steeds en levert gebrandschilderde glaskunst over de gehele wereld. Onlangs nog 2 grote gebrandschilderde ramen in de St. Joseph Chapel in New York, home of the Catholic Memorial at Ground Zero. In de ramen zijn op 3 verschillende wijzen druivenranken afgebeeld. Druivenranken symboliseren de wijngaard van de Heer waarin wij allen werken en die ons is toevertrouwd. De driepassen boven in de ramen in de zijbeuken verwijzen naar de Heilige Drie-eenheid. In de oorlog zijn er veel ruiten van gesneuveld, en van de restanten van de 2 ramen op het einde van de zijbeuken zijn de 12 ramen in de zijgevels gerepareerd. Vandaar dat er diverse kleuren glas door elkaar zijn geplaatst. De ramen zijn in 2012 (zuidbeuk) en in 2016 (noordbeuk) gerestaureerd, en voorzien van voorzetbeglazing aan de buitenzijde.

De engelen die in de top van de ramen zijn afgebeeld dragen allemaal een banderol met tekst. In de noordbeuk vormen deze de tekst (in het Latijn) ‘Hij stelde hem aan tot heer over zijn huis en tot beheerder van al Zijn bezit’. Dit is vers 21 uit psalm 105 (104). Deze tekst verwijst naar Sint Jozef, in deze zijbeuk van de kerk stond het Jozefaltaar. In de zuidbeuk vormen deze de eerste regel van het Ave Maria (in het Latijn). Deze tekst heeft uiteraard betrekking op Maria, in deze zijbeuk van de kerk stond het Maria-altaar

Een van de afgebeelde engelen in de noordbeuk is niet origineel. Deze is vervaardigd door Arnoud Paashuis, ter vervanging van de door beschieting van de kerk “gesneuvelde” engel. In de oorlog werd hier een groot gat in de muur geschoten. Deze nieuwe afbeelding wijkt qua vorm en kleuren (fel rood en blauw) sterk af van de anderen.